zie artikel

Zwanger en bevallen: wanneer de verloskundige bellen?

Tijdens de zwangerschap is het heel belangrijk dat je een goede verloskundige uitkiest. Deze zal je namelijk gaan begeleiden tijdens de bevalling en dit is de persoon die je moet bellen wanneer het zover is. Maar, hoe weet je dan precies wanneer je de verloskundige moet bellen? En wat als er iets fout is? Hieronder leggen we je precies uit wanneer je de verloskundige moet bellen.

zie artikel

Minder dan 37 weken

Een bevalling zou doorgaans pas moeten gebeuren nadat je al 37 weken zwanger bent. Als je voor deze 37 weken ineens begint te bevallen of denkt dat je aan de bevalling begint, is het heel belangrijk om direct de verloskundige te bellen. Hoewel het niet altijd zo hoeft te zijn, zou er iets mis kunnen zijn met de baby, want deze hoort nog niet zo vroeg te komen. Bel vooral de verloskundige, ook als je denkt dat je aan het bevallen bent en het niet zeker weet. Het is altijd beter om voor de zekerheid een keer extra te bellen dan dat je niet belt op een moment dat het wel zou moeten. Hierbij is het ook heel handig om alvast een geboorteplan klaar te hebben. Hierin kunnen je verloskundige en je partner al jouw wensen en verwachtingen omtrent de bevalling lezen, waardoor ze precies weten wat ze zouden moeten doen tijdens de bevalling.

Bij vragen en ongerustheid

Zoals zojuist ook al gezegd, is het heel belangrijk dat je de verloskundige gewoon durft te bellen. Dit kan dus ook zijn wanneer je iets niet zeker weet en ongerust bent. Ook als je vragen hebt over iets rondom de zwangerschap of de bevalling kan je gewoon de verloskundige bellen. Deze zal je altijd graag verder helpen en zo je vragen beantwoorden en je zorgen zoveel mogelijk wegnemen.

Wanneer jij je niet goed voelt

Een zwangerschap is erg zwaar voor jou en je lichaam en hierdoor kan het wel eens voorkomen dat het even te zwaar wordt voor je lichaam. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat je hoofdpijn krijgt of zelfs sterretjes ziet. Ook komen klachten zoals braken of pijn in de bovenbuik wel eens voor. Wist je dat je zelfs pijn tussen de schouderbladen zou kunnen krijgen? In al deze gevallen is het ontzettend belangrijk om de verloskundige te bellen. Hoewel het niks zou kunnen zijn, zou er ook altijd iets mis kunnen zijn. Tijdens je telefoongesprek zal de verloskundige al achterhalen of het iets is om je zorgen over te maken of niet.

Bij vaginaal bloedverlies

Een ander moment waarop je de verloskundige moet bellen, is bij vaginaal bloedverlies. Meestal hoeft dit nog niet als het maar een klein beetje is, maar wanneer het meer bloed is dan 1 pad maandverband kan houden, moet je direct de verloskundige bellen! Er zou altijd iets mis kunnen zijn en het is dan belangrijk om snel in contact te komen met je verloskundige.

Bij vruchtwaterverlies

Dit is meestal wel het moment waarop heel veel vrouwen sowieso weten dat ze de verloskundige moeten bellen. Vruchtwaterverlies is meestal namelijk een teken dat je gaat bevallen en wanneer je gaat bevallen, moet je natuurlijk de verloskundige bellen en eventueel naar het ziekenhuis.

Bij minder bewegingen

Iedere baby is natuurlijk anders en daardoor is er niet 1 vaste lijn te trekken, maar het is belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige als je merkt dat je baby minder beweegt dan normaal. Het zou natuurlijk niks kunnen zijn, maar het is altijd beter om het even voor de zekerheid te controleren.

Berichten gemaakt 15

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven