Als je dit leest heeft jouw kind waarschijnlijk een diagnose binnen de autismespectrumstoornis. Misschien heb je dit pas kort geleden te horen gekregen en wil je weten wat je te wachten staat of misschien weet je dit al langer maar wil je graag nieuwe informatie opdoen. In deze blog krijg je een korte samenvatting van de do’s and don’ts bij een kind met ASS.
Dat dingen zoals therapie of medische ondersteuning, indien nodig, jouw kind kunnen helpen ligt natuurlijk voor de hand. Of inlezen door boeken over kinderen met autisme te lezen. Maar er zijn nog een paar andere, kleine dingen die je kunt doen om het leven een stuk leuker te maken, voor jullie allebei!
Positiviteit
Hoe voel jij je als je iets goed hebt gedaan, en iemand dit waardeert? Fantastisch toch? Dat geldt ook voor jouw zoon of dochter. Laat hen dit weten door op een duidelijke manier dat ook te zeggen. Zo leert je kind welk gedrag beloont wordt. “Fijn dat je X hebt gedaan omdat Y” is daar een goed voorbeeld van, niet alleen “Goed gedaan!”. Hierbij zeg je duidelijk wat hij/zij goed heeft gedaan en waarom. Dit versterkt jullie band, voelt fijn voor beide én helpt hen op een laagdrempelige manier te leren wat gewenst gedrag is.
Structuur
Kinderen met ASS hebben behoefte aan structuur en routine. Het onverwachte bezorgd deze kinderen namelijk onnodige stress en spanning en hierdoor kunnen ze moeilijker functioneren. Dit kun je in ieder geval deels beperken door voor bepaalde aspecten van jullie leven een duidelijke structuur aan te houden. Denk hierbij aan een vaste tijden voor maaltijden, school en therapie of vaste ochtend- en avondroutines. Mocht je hiervan af moeten wijken is het belangrijk om je kind hierop voor te bereiden.
Consistentie
Consistentie kan je kind helpen om beter te leren en te functioneren. Kinderen met ASS hebben bijvoorbeeld moeite met het leggen van connecties en verbindingen. Zo kan een kind iets leren op school maar er thuis nooit aan denken om dit ook toe te passen. Probeer daarom te achterhalen hoe anderen op school of therapie met je kind omgaan en pas dezelfde tactieken ook thuis toe. Bovendien is het belangrijk dat je zo consistent mogelijk bent in de manier waarop je met je kind omgaat en op uitdagend of ongewenst gedrag reageert.